Hommage aan een klassieker: COMMANDOS

Kalypso Media, een uitgever die niet ontzettend bekend is, maar door een acquisitie van de Commandos Franchise staan ze nu binnen mijn persoonlijke top 10 van ‘Games to Watch’. We blikken terug op Commandos en Commandos 2!

Het was zomer 1998 toen ik voor het eerst in aanraking kwam met Commandos: Behind Enemy Lines. Hierin speel je een groep geallieerde commando’s die tijdens de Tweede Wereld Oorlog door te sluipen en te moorden door Nazi gebied moet komen om een missie succesvol tot een einde te brengen. Het spel voor die tijd zag er fantastisch uit. Ik kon me herinneren dat ik compleet werd weggeblazen door dat voetsporen in de sneeuw bleven staan wat door een Nazi als verdacht werd gezien en op onderzoek uit ging.

De elite eenheid bestond uit verschillende soldaten, elk met hun eigen specialiteit, allemaal effectieve moordenaars. De Green Beret was de sterkste en kon eenvoudig vijanden optillen, zich zelf ingraven om uit het zicht te geraken en hij kon muren beklimmen. De Diver kon zwemmen en boten besturen. De Sapper was een explosieven expert en zo had je er nog een aantal. De verschillende samenstelling die je elke missie toe gewezen kreeg maakt het spel tactisch en strategisch. Een verkeerde keuze aan het begin kan problemen opleveren aan het eind van het level.

Je commando’s kwamen met verschillende samenstellingen op verschillende locaties: Noorwegen, Noord-Afrika, Normandië en Frankrijk en uiteindelijk zelfs Duitsland en de Benelux. Maak je geen illusie om “eventjes snel Commandos te spelen”, want het spel was groot, duurde erg lang en was tenenkrommend moeilijk af en toe. Alles moest perfect getimed worden en elke Nazi kan roet in het eten gooien als hij je ziet. Vooral de missies waar elk alarm Game Over betekende konden rekenen op een aantal uren frustratie. Net als je in Dark Souls een eindbaas sloopt: wat voel je je een ontzettende superheld als je “Mission Complete” kon lezen!

In 1999 volgde er een expansion pack / stand-alone uitbreiding in de vorm van “Beyond the Call of Duty”. Hier dacht Pyro Studios nog dat die moeilijkheid nog wel een tandje hoger kon. De locaties die je bezocht waren nog iets exotischer en creatief. Je commando’s kregen nieuwe mogelijkheden erbij en opeens kon je de vijand inzetten voor je eigen doeleinden. De levels werden ook nog eens een stuk groter waardoor je letterlijk uren, zo niet dagen naar dezelfde omgeving kon blijven staren. En dat interesseerde de tiener-mij totaal niets!

De opvolger, Commandos 2: Men of Courage, kwam al snel uit in 2001. Opeens kon je ook het level van andere kanten bekijken! Er kwamen nieuwe commando’s bij om je te helpen in je missie in de vorm van een verleidster en een dief (inclusief hond). Je kon vijanden doorzoeken en hun wapens en uniformen tegen hun gebruiken. De levels waren nog dynamischer en creatiever dan voorheen, en je kon nu opeens ook de gebouwen in! Je kon zelfs onder water duiken om een hele nieuwe wereld te ontdekken. Je opdrachten konden opgelost worden op verschillende manieren en je kon creatief zijn in je aanpak. En de muziek! Oooh jongens, dat moet een aparte benaming krijgen. Fan-tas-tisch. De muziek complementeert het spel op elk front, is spannend, en zorgt ervoor dat je je daadwerkelijk eventjes verliest in de game.

Ook gingen je commando’s op bezoek in de Pacific Theater, en opeens kwamen er ook een aantal andere problemen op je pad. Zo moet je bijvoorbeeld de heuse ‘Bridge over the River Kwai’ opblazen, en de krokodillen op je pad maken het een stuk moeilijker. Je kon ook evenveel bonus missies vrijspelen dat er levels in de game waren. Deel twee was dan ook in nagenoeg elk opzicht een verbetering en wordt door vele gezien als een van de beste games allertijden. Tot op de dag van vandaag speel ik het minstens een keer per jaar weer helemaal uit, ondanks dat het nu al 18 jaar oud is. Door de vele mogelijkheden voelt de game wel iets eenvoudiger aan dan de voorganger, en de AI voelt af en toe nog wel een beetje dom aan, maar voor een spel van 18 jaar oud mag je daar anno 2019 niet teveel meer over klagen.

Commandos 2 heeft ook een enorme fan-community die nog steeds bezig zijn met Destination: Berlin. Een enorme database gevuld met honderden levels, nieuwe gameplay elementen en remakes van klassieke levels uit deel 1. De hardcore fans van de serie kunnen met deze mod letterlijk dagen, zo niet maanden, zo niet jaren aan de gang om alles tot een goed einde te brengen. Ik ben er ook even ingedoken, maar helaas hebben de modders ook de moeilijkheidsgraad te ver naar boven geschroefd. Sommige stukken van het spel zijn hierdoor voor casual gamers ondragelijk geworden. Als de speler dit zelf kan beïnvloeden, en nieuwe levels kan spelen met de moeilijkheidsgraad van het oorspronkelijke game is Destination Berlin ook van harte aan te raden.

Commandos 2 was een geweldige game en op GOG.com nog steeds voor een zachte prijs te verkrijgen (op moment van schrijven, € 3,59 met de inferieure Commandos 3 erbij). Maar het nieuws van de afgelopen week doet de tiener in mij herleven:

Kalypso heeft een Remake aangekondigd van Commandos 2: Men of Courage voor PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC, Mac, Linux EN Android en iPad! Met een verbeterde interface, upgraded graphics en verbeterd geluid ben ik erg benieuwd hoe dit geweldige spel me wederom kan verbazen aan het eind van dit jaar.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=tb90nBvuwl4

Contacteer ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2021 powered by Planet Polaris

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account